Dialekt ma³opolski - Orawa
Tekst gwarowy — Jab³onka 3 PDF Drukuj Email
Izabela St±por   

Informatorka: Cecylia Sandrzyk, zamieszka³a w Jab³once, gmina Jab³onka; urodzona w 1929 roku w Jab³once; rodzice i m±¿ równie¿ urodzili siê w Jab³once; ukoñczy³a 3 klasy szko³y polskiej i 4 lata szko³y s³owackiej.

 
 
 
 
 
 
 

Jedzenie



Jedzynie to by³o takie: ze kapusta
by³a z
ziymniokami, zupów tam nijakik siê pryndzyj nie robi³o. M³ócili my na
maszinie, niy, ³obracali my ryncami jak siê
³owies m³ciu³, n|aschodzi³o siê ludzi, somsiad somsiadowi. To, sie da³o na jedne miskê, i z tej miski sy¶cy jedli. Ale by³o tak:
k by³a, z rzepom, bo nie z ziymniokiym, a z rzepom. No to by³y takie
ha³u¶ki. Ha³u¶ki, to siê wziyno m±ki, i
n, wylo³o siê wody, bo ani mlynkiym nie zarobiali. Baby nie zarobia³y, ba, wody siê wlo³o, i tak, tak siê
wymiysa³o i potym siê to
³yzkom, n|a ³yzke siê bra³o i do wody siê
r¿uca³o. Kiedy siê uwarzy³y, no potym siê ³ocedzi³y. I jak siê ³ocedzi³o, no to wtedy n|a miskê, i ma¶ci³o siê mas³ym, i s³|odzi³o, i. To by³o bardzo dobre. Tak siê
wazy³o, no,
³oma¶ci³o siê i, pos³odzi³o. Grul, ale uwarzu³ ten grul troche taki po swojymu, taki zatrzepany, zasmozka siê zrobi³a, i, i to by³ taki grul. No to duzo dawali, hej. ¦liwki, gotowali na to
m³oucynie. Tak baby |ustroi³y, zeby to by³o. I to by³o fajne i dobre.
 
« poprzedni artyku³   nastêpny artyku³ »