Dialekt małopolski - Przemyskie
Tekst gwarowy — Ostrów 5 PDF Drukuj Email
Aleksandra Krawczyk-Wieczorek   
Nagranie: Miriam Mazur, Krzysztof Cieślik
Przepisanie i opracowanie: Aleksandra Krawczyk-Wieczorek

Informatorka: Weronika Maciszek, ur. w 1923 r. w Ostrowie k. Radymna. Rodzice byli rolnikami. W wieku ok. 50 lat przeniosła się do Radymna. Przez całe życie zajmowała się gospodarstwem, nie wyjeżdżała poza miejsce zamieszkania.

Potrawy


 
 

- Co
my jedli? Pirogi si gótowało, kliuski,
zupye.
- A jakie?
- Zupy jarzynowe, cze pómidorowa, jakaź_mlieczna. I co więceyj, no i mięso, i rosół czasem był, jakiś tam sos.
- A świnie?
- A świni my bili, świnie my bili dwa razy du roku, na święta Bóżegu
Naródzynia i na Wiel’kanóc.
- Wędliny się robiło?
- Wędline my… rzeźnik przychodziuł, robiuł wędliny bardzo dobre, i kiełbasy, i sal’cesón i… no i boczki, późnij sie wędziło i gótówało i jadło.
 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »